محاسبه ME در شیر و جایگزین شیر گوساله

دانستن اینکه چه میزان جایگزین شیر باید برای تغذیه گوساله ها استفاده شود مستلزم آن است که ما از مقدار انرژی موجود در جایگزین شیر و یا شیر کامل اطلاع داشته باشیم.مقدار انرژی قابل متابولیسم موجود در شیر کامل و یا در جایگزین شیر گوساله بستگی به مواد تشکیل دهنده و میزان قابل هضمی آن مواد دارد. در شیر و جایگزین شیر، منبع انرژی از پروتئین، چربی و لاکتوز می باشد. در کتاب احتیاجات مواد مغذی گاوهای شیری، NRC (ویرایش 2002) با استفاده از فرمول زیر مقدار ME را در جایگزین شیر برآورد نموده است:

درصد لاکتوز × 0.0395 + چربی × 0.092 + درصد پروتئین خام × 0.057 = انرژی خام (مگاکالری در کیلوگرم)

بياييد محاسبه کنيم:

براي محاسبه ME با استفاده از انرژي خام از رابطه زير استفاده مي شود:



0.93 × 0.97 × انرژی خام = ME (Mcal/Kg)

براي بيانME  بر اساس مگاژول بر کيلوگرم از رابطه زير استفاده مي شود:

ME (MJ/Kg) = ME (Mcal/Kg) × 4.184

توجه داشته باشید که مقدار پروتئین خام، چربی و لاکتوز بر اساس 100 درصد ماده خشک بیان می شود. بنابراین اگر جایگزین شیر گوساله ای با رطوبت در حدود 5 درصد (95 درصد ماده خشک) و 20 درصد پروتئین خام و 20 درصد چربی در اختیار داشته باشیم؛ بر اساس 100 درصد ماده خشک پروتئین خام برابر با 21.05 % = 0.95 ÷ 20  و درصد چربی نیز 21.05 درصد  بر اساس ماده خشک خواهد بود.

 

در مورد لاکتوز چگونه است؟

NRC در محاسبات خود فرض نموده است که هر چه پروتئین، چربی و یا خاکستر نباشد، لاکتوز است. توجه داشته باشید که این محاسبات بر اساس 100 درصد ماده خشک می باشد. بنابراین اگر یک جایگزین شیر گوساله با 20 درصد پروتئین خام، 20 درصد چربی ( بر اساس as fed) با 5 درصد رطوبت و 7 درصد خاکستر داشته باشیم، لاکتوز موجود در آن به صورت زیر محاسبه می شود:

1- محاسبه کل مواد مغذي بر اساس 100 درصد ماده خشک

21.05 % = 0.95 ÷ 20 = پروتئین خام

21.05 % = 0.95 ÷ 20 = چربی

7.37 % = 0.95 ÷  7 = خاکستر

2- بدست آوردن میزان لاکتوز

50.53 % = 7.37 21.05 21.05 -100  = لاکتوز

بنابراین بعد از آن شما می توانید از میزان لاکتوز در فرمول بالا برای تعیین غلظت ME در جایگزین شیر گوساله خود استفاده نمایید. اگر شما از شیر کامل استفاده می کنید، NRC تخمین می زند که شیر کامل حاوی 6.3 درصد خاکستر بر اساس 100 درصد ماده خشک است. شما می توانید در نظر داشته باشید که شیر در حدود 12.5 درصد ماده خشک یا 87.5 درصد رطوبت است.

 

در مورد خاکستر چگونه است؟

البته کارخانه های تولید جایگزین شیر گوساله مواد معدنی را به فرمول خود اضافه می کنند که منجر به بالا رفتن محتوی خاکستر محصولشان می شود. با این حال برخی از مواد تشکیل دهنده استفاده شده در جایگزین شیر گوساله اغلب حاوی مقادیر قابل توجهی از خاکستر می باشد. به عنوان مثال، پودر آب پنیز می تواند حاوی 8 تا 10 درصد خاکستر و آب پنیر بدون لاکتوز (پودر آب پنیری که بخش زیادی از لاکتوز آن حذف و برداشت شده است)، حاوی بیش از 15 درصد خاکستر می باشد. اگر فرمول شما حاوی شیر پس چرخ (اسکیم) یا کازئین است، غلظت خاکستر در آن تا حدودی پایین تر است. کازئین معمولاً در حدود 4 درصد خاکستر و شیر پس چرخ در حدود 7 درصد خاکستر دارند.

توجه ویژه ای برای تولید کنندگانی که در فرمولاسیون جایگزین شیر گوساله خود از ترکیبات غیر شیری استفاده می کنند باید لحاظ شود، چون در معادلات مورد استفاده در NRC در این مثال ها فرض شده است که تمامی مواد تشکیل دهنده دارای قابلیت هضم مشابه می باشند. به طور خاص NRC فرض نموده است که تمام مواد تشکیل دهنده 97 درصد قابلیت هضمی داشته و 96 درصد از انرژی قابل هضم با انرژی متابولیسمی تبدیل می شود. در فرمولاسیون برخی از جایگزین های شیر گوساله از کنسانتره پروتئین سویا، آرد سویا، نخود و یا گندم ایزوله شده، پلاسمای حیوانی و سایر ترکیبات غیر شیری استفاده می شود. در این شرایط، انرژی قابل هضم و قابل متابولیسم ممکن است مشابه مقادیر در نظر گرفته شده در معادلات نباشد. بنابراین بررسی لیبل محصول اگر جایگزین شیر گوساله شما حاوی هر یک از ترکیبات ذکر شده در بالا می باشد، برای برآورد صحیح ME در جایگزین شیر گوساله الزامی می باشد. انحراف از محاسبات NRC بستگی به کیفیت مواد تشکیل دهنده ( به عنوان مثال آرد سویا دارای قابلیت هضم پایین تری نسبت به سویا ایزوله شده دارا می باشد) و میزانی که از آن ها در فرمول استفاده می شود، دارد. در واقع در برخی از فرمول های دارای قیمت بسیار ارزان ممکن است بیشتر پروتئینی که در فرمول استفاده می شود به صورت آرد سویا باشد و یا در فرمول های با کیفیت بسیار بالا ممکن است تنها 1 تا  2 درصد سویای ایزوله شده در فرمول استفاده شود. تعمیم میزان خطا در برآورد ME در صورت استفاده از این ترکیبات در فرمول های بالا بسیار مشکل خواهد بود

جدول 1- مثال هایی از میزان انرژی قابل متابولیسم در جایگزین های شیر گوساله با ترکیبات مختلف و شیر کامل

 

جایگزین شیر گوساله

بر اساس As fed

انرژی قابل متابولیسم


پروتئین خام

چربی

خاکستر

مگاژول در کیلوگرم ماده خشک

1

20

20

7

19.97

2

20

10

7

17.82

3

22

18

7

19.68

4

28

17

8

19.74

شیر کامل

3.2

3.5

0.8

21.86

میزان ماده خشک برای تمام فرمول ها 5 درصد فرض شده است

  • تعداد بازدید: 3868

دیدگاه ها

نظر شما پس از تایید مدیردر سایت نمایش داده می شود