محیط گلههای شیری بر جمعیت میکروبی شیر خام تاثیر میگذارد و در نتیجه بر فرآوری شیر تاثیر میگذارد. بنابراین، مهم است که عوامل مدیریتی مزرعه مانند بستر بررسی شوند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر مدفوع خشک بازیافت شده به عنوان بستر بر کیفیت شیر تانک شیر و خصوصیات میکروبیولوژیکی آن برای کیفیت پنیر است.
نمونههای تانک شیر از 84 گله شیری که از کود خشک بازیافت شده یا کاه به عنوان بستر استفاده میکردند گرفته شد. استفاده از کود خشک تاثیری بر تعداد باکتریهای هوازی گرمادوست و خنثی دوست نداشت. ولیکن، نمونههای شیر از گاوداریها با بستر کاه(0.44log cfu/mL) تعداد بیشتری از باکتریهای گرمادوست غیرهوازی تشکیل دهنده اسپور را نسبت به بستر مدفوع(0.17log cfu/mL) داشت.
با استفاده از بستر مدفوع حضور باکتریهای اسید لاکتیک مقاوم به دما در شیر افزایش نیافت. با این حال، پروفایل باکتریهای مقاوم به دما در شیر بین دو نوع بستر متفاوت بود.
تعداد بیشتری ازEnterococcus faecalis و استرپتوکوکوس در نمونههای شیر با بستر کود تشخیص داده شد. انتروکوکوسها و استرپتوکوکوسهای مقاوم به حرارت عموما در پنیر دیده میشوند.
بنابراین، توانایی تجزیه پروتئین این دو گونه بررسی شد. هیچکدام از استرپتوکوکوس و یاEnterococcus faecium توانایی تجزیه پروتئین نداشتند، اماE. faecalis تا حدی این توانایی را نشان دادند. همچنین، فقط یک نوعvancomycin-resistant enterococcus مشاهده شد.
بقای گونههای جدا شده از شیر گاوها با بستر کود(3 E. faecalis and 1 Streptococcus thermophilus) در یک مدل شبیه سازی تولید پنیر بررسی شد.
اگرچه این گونهها بقای زیادی داشتند اما تغییری در منحنی اسیدی شدن شیر ایجاد نکردند. اما آنها ممکن است که باعث ایجاد بوی نامناسب در زمان تولید پنیر شوند.
این مطالعه تحت شرایط مزرعه برای بررسی اثر استفاده از کود خشک به عنوان بستر بر جمعیت میکروبی مقاوم به حرارت در شیر در مقایسه با بستر کاه انجام شد. باکتریهای تشکیل دهنده اسپور و مقاوم به حرارت در شیر با استفاده از بستر مدفوع افزایش پیدا نکرد.ولیکن، بستر مدفوع باعث افزایش تعداد انتروکوکسیها و استرپتوکوکیهای مقاوم به حرارت در شیر شد.
بطور بالقوه، گونههایE. faecalis با توانایی تجزیه پروتئین و مقاوم به نمک میتواند برای تکمیل رسیدن(ripening)تولید پنیر چدار Cheddarمضر باشد،بنابراین، مهم است که روشهای جدید مدیریتی بر کیفیت شیر آزمایش شود.
همچنین این موضوع میتواند در انتخاب نوع شیر توسط کارخانههای تولید پنیر مهم باشد (برای مثال، استفاده از شیر گاوداریهای با بستر مدفوع خشک برای تولید پنیر تازه استفاده شود که مرحله ripening را ندارد).
برای تضمین به تولیدکنندگان شیر و کارخانههای تولید پنیر که بستر کود خشک سالم است، تحقیقات دیگری توسط روشهای متاژنومیک لازم است که باکتریهای زنده اما غیرقابل کشت را نیز بررسی کند. همچنین، چون استفاده از کود خشک رایج است و هنوز در حال توسعه است، روشهای تولیدی متفاوت باید در ترکیب با کیفیت شیر مقایسه بشود.
گروه علمی شرکت آگرین تک