10 راه برای بهبود عملکرد گاوهای اوایل شیردهی و رسیدن به اوج تولید شیر

اوج تولید شیر، بالاترین رکورد تولید شیر یک گاو در 150 روز اول شیردهی است.

اوج تولید شیر، بالاترین رکورد تولید شیر یک گاو در 150روز اول شیردهی است. عموما، دامدارها از اوج تولید به عنوان معیاری برای اندازه­‌گیری موفقیت تغذیه و مدیریت دوره خشکی و اوایل زایش است. اوج تولید نشان می‌دهد که یک گاو چقدر به روش­ های تغذیه ای در دوره خشکی، زایش و اوایل شیردهی واکنش نشان می‌­دهد.

اغلب گاوها بین روزهای 45 تا 90 شیردهی به اوج تولید شیر می­‌رسند و سپس تولید شیر به آرامی در طول دوره شیردهی کاهش می­‌یابد. بسیاری از محققان بیان می‌کنند که هر کیلو افزایش تولید شیر در اوج شیردهی می‌­تواند منجر به افزایش 200 تا 250 کیلویی در کل دوره شیردهی گاو بشود.

مشکلات سلامتی و تغذیه در اوایل زایش بر اوج تولید شیر تاثیر می‌گذارد. برای مثال، جیره­‌های با فیبر پایین یا جداسازی خوراک  می‌تواند منجر به اسیدوز شکمبه شود، که باعث لنگش و جابه جایی شیردان می‌­شود. هر دو شرایط باعث کاهش اوج تولید شیر می‌­شود.

ده راهکار برای بهبود عملکرد اوایل شیردهی و اوج تولید شیر:

-1شروع شیردهی با دوره خشکی موفق :

تحقیقات نشان دادند که تغذیه و مدیریت دوره خشکی بر عملکرد و سلامت دام‌ها بعد از زایش تاثیر می­‌گذارد. بنابراین اگر از تولید شیر گاوها راضی نیستید، برنامه دوره خشکی را بررسی کنید.

نکات کلیدی برای دوره خشکی شامل موارد زیر است:

  • مصرف ماده خشک را در دوره خشکی حفظ کنید
  • از تغذیه زیاد انرژی جلوگیری کنید
  • از افزایش نمره بدنی جلوگیری کنید
  • آسایش گاوها را بهبود ببخشید
  • سلامت سم‌ها را بررسی کنید

-2از تب شیر تحت حاد جلوگیری کنید:

احتمال تب شیر تحت حاد(سطح کلسیم پایین خون)درهفته­‌های اول شیردهی را کاهش دهید.

سطح کلسیم پایین خون (کمتر از 0/8 میلی­ گرم در دسی لیتر) با موارد زیر همبستگی دارد:

  • کتوز
  • نمره بدنی بالاتر شیر
  • تاخیر برگشت رحم
  • متریت
  • کاهش مصرف خوراک
  • کاهش تولید شیر

-3بهبود مصرف خوراک بلافاصله بعد از زایش :

  • تغذیه ده تا 15 گالن آب گرم با شلنگ (درنچ کردن)
  • بهبود دسترسی به خوراک کامل تازه
  • تهیه 5 تا 10 کیلو از علوفه یونجه یا گراس
  • حفظ خوراک در آخور به صورت تمیز و تازه

-4بهبود آسایش گاو :

به منظور بهبود آسایش گاوها در بهاربند تازه‌زا شرایط زیر را رعایت کنید :

  • استفاده از تراکم 80 تا 85 درصد ظرفیت
  • حفظ گاوها در یک گروه تازه ­زا برای 14 تا 21 روز
  • تهیه 75 تا 90 سانتی متر آخور برای هر گاو
  • کاهش تنش اجتماعی (بخصوص برای گاوهای شکم اول)
  • جلوگیری از جدا شدن گاوها از هم گروه‌های خود
  • در مورد خنک کردن گاوها در دوره خشکی و شیردهی هزینه کنید.

-5حفظ سلامت و جلوگیری از اسیدوز شکمبه :

  • برای 5 روز اول بعد از زایش یک بسته از علف یونجه یا گراس تهیه کنید. جیره‌های اوایل زایش باید حاوی مقدار زیادی فیبر با کیفیت و قابل هضم باشد (31 تا 35 درصدNDF ).
  • حفظ سقف علوفه‌ای با مصرف مداوم خوراک و جلوگیری از خالی بودن آخور.
  • بافر آزاد در اختیار دام­ ها قرار بدهید، و مصرف بافر را بررسی کنید.
  • احتمال جداسازی خوراک را حداقل کنید زیرا می­‌تواند باعث اسیدوز شکمبه شود

-6تشخیص گاوها با سابقه مشکلات متابولیکی و سلامتی :

گاوهای دارای سابقه تب شیر، کتوز یا ورم پستان احتمال دارد که مجددا به این بیماری‎ها مبتلا بشوند. همیشه این گاوها را در نظر داشته باشید که اجازه می‌دهد تا شما بتوانید از شیوع مجدد این بیماری‌ها جلوگیری کنید. برای مثال، گاوهایی که دو قلو آبستن هستند یا تلیسه‌های شکم اول را زودتر وارد بهاربند گاوهای خشک بکنید. تحقیقات نشان داده است که این گاوها 7 تا 10روز زودتر زایش می‌کنند.

-7نمره بدنی BCS را بررسی کنید :‌‌

BCS هدف در زایمان 3 تا 3/25 است. شما باید از افزایش نمره بدنی گاوها به بیش از 4 جلوگیری کنید.BCSکمتر در زمان زایمان به میزان 0/5 تا 1واحد به علت تنوع داخل گله اجازه داده شده است. این موضوع باعث می­‌شود تا از چاق شدن گاوها جلوگیری کنید. گاوهای چاق مشکلات زیر را دارند:

  • احتمال بیشتری دارد که به کتوز و کبد چرب مبتلا شوند
  • زیاد طول می‌­کشد تا به سیکل فحلی و آبستنی مجدد برگردند

-8افزودنی‌ها : 

گروه گاوهای تازه‌زا بیشترین احتمال را دارد که از افزودونی‌هایخوراک سود ببرند.

مطالعات از افزودنی‌های زیر حمایت می‌­کنند:

  • یونوفرها در دسترس بودن گلوکز را افزایش می­‌دهند.
  • کولین محافظت شده سلامت و عملکرد کبد را بهبود می‌بخشد.
  • اسیدهای آمینه محافظت شده احتیاجات اسید آمینه را تامین می‌کنند بدون تغذیه زیاد پروتئین.
  • افزودن چربی محافظت شده مصرف انرژی را افزایش می‌دهد.
  • مخمر تخمیر شکمبه را تثبیت می­‌کند.

-9از مواد ضد تغذیه ای جلوگیری کنید :

مواد ضد تغذیه ای شامل کپک، قارچ و خوراک ­هایی که خوب تخمیر نشده اند، می‌باشد. تعداد قارچ ­ها بیشتر از 100000 کلونی به ازاء هر گرم، احتمالا مصرف خوراک و قابلیت هضم خوراک را کاهش می‌دهد.

-10میزان مناسب آنتی اکسیدان :

آنتی اکسیدان­‌ها(مانند ویتامین E و سلنیوم)می­‌توانند به کاهش تاثیر تنش اکسیداتیو کمک کنند. تنش اکسیداتیو می‌­تواند به علت بسیج خیلی زیاد چربی، کیفیت هوای پایین و یا آسیب­ های فیزیکی باشد. تمام این موارد کارایی عملکرد سیستم ایمنی را کاهش می‌دهند. 

 

گروه علمی شرکت آگرین تک

 

  • تعداد بازدید: 4125

دیدگاه ها

نظر شما پس از تایید مدیردر سایت نمایش داده می شود