تنش حرارتی قبل از تولد و در
اواخر آبستنی، تاثیر بلند مدت بر علمکرد و رشد گوسالههای شیری دارد. علاوهبر
این، مواجهه مستقیم با تنش حرارتی قبل از شیرگیری توانایی تنظیم دمایی و عملکرد
گوسالهها را کاهش میدهد. در این تحقیق تاثیر کاهش تنش حرارتی در دوره قبل از
تولد، بعد از تولد، یا هر دو بر علمکرد گوساله ها بررسی گردید.
ما فرض
کردیم که گوسالههایی که تنش حرارتی در قبل یا بعد از تولد در آنها کاهش یافته
باشد در مقایسه با گوسالههایی که در هر کدام از این زمانها تحت تنش بودند،
توانایی تنظیم دمایی،رشد و سلامت بهتری خواهند داشت.گوسالههای هلشتاین متولد شده
ازمادرهای تحت تنش(HT) یا خنک شده(CL)در44روز آخر آبستنی، بعد از تولد برای 56روز تحت
تنش یا سیستم خنک کننده قرار گرفتند.
بدین ترتیب 4 تیمار ایجاد شد:
گوسالههاییکه در هر دو مقطع قبل و بعد از تولد خنک شدند(CL-CL)
گوسالههاییکه قبل از تولد خنک شدند و بعد از تولد تحت تنش بودند (CL-HT)
گوسالههاییکه بعد از تولد خنک شدند و قبل از تولد تحت تنش بودند (HT-CL)
گوسالههاییکه در هر دو مقطع قبل و بعد از تولد تحت تنش بودند(HT-HT)و12گوساله درهرتیمار.
گوسالهها 4 لیتر آغوز
خوردند و بعد از دو روز، 10 لیتر در روز جایگزین شیر مصرف میکردند در جایگاههایی
با دستگاه اتوماتیک خوراک (6 گوساله در هر جایگاه). خنک کردن بعد
از تولد توسط دو فن ایجاد شد (متوسط سرعت باد 2 متر بر ثانیه)، واکنشهای تنظیم
دما (نرخ تنفس، ضربان قلب، دمای مقعد، پوست و بدن)، مصرف خوراک، پارامترهای رشد
شامل متوسط افزایش وزن روزانه و درمان های دامپزشکی اندازه گرفته
شد، و نمونههای خون به صورت هفتگی جمعآوری شد.
گوسالههایی که بعد از تولد
خنک شده بودند در مقایسه با آنهایی که بعد از تولد خنک نشدند، واکنشهای تنظیم
دمایی کمتر بود.در بعدازظهر، گوسالههایی
که قبل و بعد از تولد تحت تنش بودند (HT-HT)،
بیشترین نرخ تنفس و دمای مقعد را داشتند،
وگوسالههای تحت تنش قبل از تولد و خنک شده بعد از تولد(HT-CL)،کمترین نرخ تنفس راداشتند، وگوسالههای خنک شده قبل از تولد و تحت
تنش بعد از تولد (CL-HT)،
کمترین ضربان قلب را در مقایسه با سایر گروهها داشتند.
گوسالههای قبل از تولد خنک
شده، وزن تولد و شیرگیری بالاتری داشتند و تمایل به افزایش وزن روزانه بیشتری در
مقایسه با گوسالههایی که قبل از تولد خنک نشده اند داشتند، در حالیکه گوسالههایی
که بعد از تولد خنک شدند نسبت به گوسالههایی که بعد از تولد تحت تنش بودند، مصرف
شیر خشک و استارتر را افزایش و تمایل به کاهش تب، عفونت، و کل درمانهای دریافتی
داشتند.
گوسالههای تحت تنش قبل از
تولد نسبت به گوسالههای خنک شده قبل از تولد، در دفعات بیشتری توسط لوله معدی
شیر داده شدند. در گوسالههای خنک شده قبل از تولد نسبت به گوسالههای تحت تنش،
هماتوکریت خون و غلظت 24 ساعته IgG بیشتر بود.
کاهش تنش حرارتی قبل از زایش
افزایش وزن، هماتوکریت، و انتقال ایمنوگلوبین را بهبود میبخشد، در حالیکه کاهش
تنش حرارتی بعد از تولد واکنشهای تنظیم دما، مصرف خوراک و سلامت گوساله را بهبود
میبخشد.این مطالعه اولین مطالعه
بررسی همزمان تاثیر تنش حرارتی یا خنک کردن در قبل و بعد از تولد بر گوسالههای
شیری است.
در این مطالعه ثابت گردید که تنش حرارتی بعد از تولد، باعث افزایش
واکنش های تنظیم دما میشود، اما استفاده از فن در جایگاههای گروهی گوسالهها
در کاهش این واکنشها موثر است. کاهش تنش حرارتی قبل از تولد، افزایش وزن از تولد
تا شیرگیری، میزان هماتوکریت و IgG را بهبود میبخشد، و نیاز به تغذیه با لوله معدی
را کاهش میدهد.
کاهش تنش حرارتی بعد از
تولد، مصرف خوراک، سلامتی گوساله، و واکنشهای تنظیم دما را بهبود می بخشد.
همچنین اثر متقابل بین خنک کردن قبل و بعد از زایش مشاهده شد، بطوریکه گوسالههایی
که قبل از تولد تحت تنش بودند و بعد از تولد خنک شدند کمترین نرخ تنفس را داشتند،
و بیشترین نرخ تنفس در گوسالههای تحت تنش قبل و بعد از تولد بود، و ضربان قلب در
گوسالههای خنک شده قبل از تولد و تحت تنش بعد از تولد کمترین بود.
اگرچه گوسالههایی که قبل و
بعد از تولد خنک شده بودند بهترین عملکرد را در مقایسه با سایر گروه ها نداشتند،
اما نتایج این طرح پیشنهاد میکند که کاهش تنش حرارتی قبل و بعد از تولد، رشد
گوساله را افزایش و آسایش گوساله را بهبود میبخشد. این مقاله اولین مطالعه ای
است که اثرات ترکیبی تنش حرارتی یا خنک کردن قبل و بعد از تولد را بر عملکرد
گوسالهها تا شیرگیری بررسی میکند. مطالعات بیشتری برای بررسی اثرات بلند مدت
بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی لازم است.
گروه علمی شرکت آگرین تک