تمرکز بر آسایش گاوها و نقش آن در طراحی ساختمانها تقریبا از 30 سال گذشته مورد استفاده قرار گرفته است. از تغییر در طراحی استالها تا تمرکز بر سیستم های تهویه و بسترهای جدید، دیگر شکی وجود نداردکه دامدارها اهمیت زیادی به آسایش گاوها و افزایش سودی که همراه با آن میآید میدهند.
دان مک فارلندDan McFarlandمتخصص ساختمانهای گاو شیری چند نکته بیان میکند که تولیدکنندگان میتوانند با توجه بیشتر به آنها باعث بهبود شرایط بهاربندها و نهایتا سود دامداری بشوند.
تهویه:
اگر بهاربند بویی شبیه بهاربند بدهد، شما احتیاج به تهویه بهتری دارید. هر تصمیم در مورد ساختمان دامداری گرفته میشود، برای دامدار سود و نتیجهای دارد. دامدارها مجبور هستند تا تصمیم بگیرند که با چه نتیجه ای می خواهند مواجه شوند. به همین دلیل است که یک نوع سیستم تهویه برای همه گله ها مناسب نیست.
گاوهایی که در شرایط آب و هوایی گرم قرار دارند، به علت تغییرات دمایی بیشترین سود را از تهویه مکانیکی میبرند. اما و از سوی دیگر، تهویه طبیعی باعث کاهش هزینه ها میشود چون باد رایگان است.
مزیت تهویه طبیعی سرعت و جهت باد است که عمدتا جا به جایی هوا را تعیین میکند. اما عیب این روش هم همین است که سرعت و جهت باد طبیعی جابه جایی هوا را تعیین میکند. زمانیکه باد نمی وزد یا سرعت آن کم است، جابه جایی هوا کاهش مییابد.
با یک سیستم مکانیکی تهویه هوا، مانند تونل، تهویه عرضی یا سیستمهای هیبریدی، شما میتوانید جابه جایی هوای بهاربند را مدیریت کنید. جابه جایی هوا برای کاهش حرارت و رطوبت بهاربندها ضروری است.
در دمای هوای بالا، گاوهای پرتولید عموما 7 تا 7/5گالن رطوبت فقط از طریق تنفس از دست میدهند. عدم جابه جایی مناسب هوا باعث مرطوب شدن محیط و ایجاد بوی بد میشود، که سلامت و تولید حیوان را تحت تاثیر قرار میدهد. تهیه یک سیستم مناسب با توجه به فصل برای تهویه اجازه میدهد که هوای خشک و تازه به بهاربند وارد بشود، که سطح عوامل آلوده کننده را کنترل و محیطی سالم تر ایجاد میکند.
کاهش گرمای محیط:
امروزه دامدارها برای مبارزه با تنش حرارتی و خنک کردن گاوها، اشتیاق بیشتری دارند تا فن و آب پاش نصب کنند. این موضوع برای تولید ضروری است که گاوها خنک بمانند. اصطلاحا گفته میشود که تنش حرارتی قاتل سود دامداری است.
نتایج نشان داده اند زمانیکه دمای بدن گاو از 38/8درجه بالاتر میرود، زمان خوابیدن در استال کاهش مییابد، که این موضوع میتواند کلید شروع یک سری از اتفاقات باشد که بر تولید شیر و چربی شیر تاثیر منفی میگذارند.
کاهش تنش حرارتی و خنک کردن گاوها در سالن انتظار شیردوشی و سالن گاوهای خشک باید در اولویت باشد.
کاهش تنش حرارتی یک عامل ضروری برای بهبود آسایش گاو است. دامدارها باید مطمئن باشند که گاوها به آب تمیز و تازه دسترسی دارند که به آنها در کاهش تنش حرارتی کمک می کند و آسایش گاوها را بالا میبرد.
سایز استالها و بسترها:
در گذشته اندازه فری استالها کوچکتر بود. امروزه عرض و طول استال افزایش یافته است. همچنین نوع و کیفیت بستر کاملا تغییر کرده است.زمانیکه از بستر بتونی استفاده میشود، باید مواد بستر بیشتری استفاده شود.
مطالعه کنید: خصوصیات مواد بستر گاوهای شیری
امروزه علاوه بر بسترهای سنتی مانند کاه و ماسه، از بسترهای لاستیکی نیز استفاده میشود. این بسترها در دهه2000بهبود زیادی ایجاد کرد ولی امروزه مجددا بعضی از انواع آنها در حال بهبود هستند.بدون توجه به نوع بستر، افزایش حجم بستر و تعویض سریعتر بستر، عموما آسایش و تمیزی گاو را بهبود میبخشد و آسیب به گاو را کاهش میدهد.
یکی از شاخصهایی که می تواند برای کیفیت بستر استفاده شود، بررسی این موضوع است که میزان لنگش در گله افزایش مییابد یا نه؟
بستر مناسب باید سطح جایگاه استراحت را خشک نگه دارد و محل مناسبی برای استراحت فراهم کند و از ساییدگی اندامها جلوگیری کند. بستر مناسب حداقل باید 10تا20سانتیمتر عمق داشته باشد تا برای گاوهای شیری محیط استراحت مناسب فراهم کند.
تراکم :
زمانیکه در مورد آسایش دام صحبت میشود، دامداران باید مطمئن بشوند که تراکم گله مناسب است. دراستال های4ردیفه، زمانیکه تراکم به بالای 120درصد برسد، رفاه گاوها با کاهش زمان خوابیدن در استال ها کاهش پیدا میکند. کاهش زمان استراحت باعث کاهش زمان نشخوار، افزایش رفتارهای تهاجمی در آخور و افزایش لنگش میشود.
علاوه بر این، گله هایی که تراکم زیاد دارند، باعث میشوند تا تراکم در بهاربند گاوهای خشک و زایشگاه نیز بالا برود که میتواند باعث افزایش بیماریهای متابولیک و عملکرد ضعیفتر گاوهای تازهزا و نهایتا عملکرد ضعیفتر در کل دوره شیردهی بشود.
افزودنیهای خوراک و فضای آخور:
طراحی مناسب آخور، فضای کافی و تمیز بودن آخور همگی برای افزایش رفاه گاو و افزایش مصرف خوراک ضروری هستند.
گاوها تقریبا 10 تا 12وعده در روز خوراک میخورند که حدود 6 ساعت طول میکشد، بنابراین در دسترس بودن خوراک و اینکه گاو بتوانند به خوراک دسترسی داشته باشد ضروری است. مدت زمان طولانی شیردوشی، آخور خالی و در دسترس نبودن خوراک همگی مصرف خوراک را کاهش میدهند.
اغلب گاوها بعد از مصرف خوراک یا شیردوشی سریعا تشنه میشوند و نباید برای بیشتر از یک ساعت از آبخوری دور باشند. آبخوریهای متعددی درست کنید که به اندازه کافی بزرگ باشند تا اجازه بدهند که حداقل 10 تا 15درصد کل بهاربند در یک زمان بتوانند آب بخورند و در یک مسیر راحت بین آخور و محوطه استراحت قرار داشته باشد.
حتما عواملی که در گله شما باعث از دست رفتن سود می شود را بررسی کنید، و توجه کنید که این عوامل چگونه با آسایش گاو ارتباط پیدا میکند.
گروه علمی شرکت آگرین تک