تنش حرارتی تاثیر منفی بر تولید، تولیدمثل و آسایش گاوها دارد و چالشی برای گاوهای شیری پرتولید است.
موضوع این مقاله بررسی تاثیر تنش حرارتی محیط بر رفتار ایستادن و خوابیدن گاوها، به منظور بررسی تغییرات دمای داخل بدن گاوها (CBT) در زمان ایستادن و خوابیدن، و مقایسه تغییرات دمای داخل بدن در زمان ایستادن در فری استال یا جایگاه انتظار شیردوشی است.
برای جمع آوری داده در یک دوره 6 روزه تنش حرارتی در طول یک موج گرمایی، گاوهای پرتولید که به تنش عادت نکرده بودند انتخاب شدند.
20 گاو با پابند جهت اندازهگیری رفتار خوابیدن، و با یک سنسور جمعآوری دما که در واژن نصب شده بود جهت اندازهگیری دمای داخل بدن مجهز شدند.
این دادهها هر 30 ثانیه یک بار جمع شده بودند. از طریق نرم افزار خودکار شیردوشی که زمان اتصال و جداسازی دستگاه خرچنگی را بررسی میکرد، زمانیکه دامها در جایگاه انتظار شیردوش بودند مشخص گردید.
در مدت 6 روز آزمایش، متوسط شاخص دما و رطوبت در بهاربند و سالن انتظار شیردوش از 68/5 به 79 افزایش پیدا کرد، در حالیکه متوسط زمان خوابیدن از 9/5 به 6/2 ساعت در روز کاهش پیدا کرد.
متوسط تعداد وعدههای خوابیدن از 11/1 به 12/2 وعده در روز یکسان ماند، اما طول هر وعده خوابیدن از 49/7 دقیقه در خنکترین روز به 32/8 دقیقه درگرمترین روز کاهش یافت.
در هنگام خوابیدن، دمای داخل بدن به میزان 0/5 درجه در هر ساعت افزایش یافت.
در مقابل، دمای داخل بدن زمانیکه گاوها در فری استال و یا سالن انتظار شیردوش ایستاده بودند، به ترتیب و بطور متوسط 0/25 و 0/09 درجه در هر ساعت کاهش یافت.
دمای داخل بدن که در آن گاوها خوابیدن را تمام میکنند و میایستند با دمای داخل بدن و شاخص دما و رطوبت محیط در زمان شروع خوابیدن، طول مدت خوابیدن، و نرخ تغییر دمای داخل بدن در زمان خوابیدن مرتبط است.
دمای داخل بدن که گاو در آن دما فعالیت ایستادن را تمام میکند، با طول مدت ایستادن رابطه منفی دارد و با دمای داخل بدن و شاخص دما و رطوبت در زمان شروع ایستادن، و نرخ تغییر دمای داخل بدن رابطه مثبت دارد.
یافتههای این آزمایش در مورد ترمودینامیک ایستادن و خوابیدن در گاوهای شیرده تحت تنش حرارتی میتواند در گسترش استراتژیهای موثرتر برای کاهش تنش حرارتی در گله های شیری به کار برود.
این مطالعه تاثیر افزایش تنش حرارتی محیط را به علت موج حرارتی بر گروهی از گاوها براساس شکم زایش، روز شیردهی و تولید شیر بررسی کرد.
این مطالعه میتواند به تعیین روشهایی برای کاهش تاثیر تنش حرارتی بر گاوهای شیری کمک کند. افزایش دمای داخل بدن زمانیکه گاوها خوابیدهاند، میتواند با استفاده از جریان هوای یکنواخت و کافی در بالای سر گاوها و همچنین افزایش هدایت گرما به بستر کاهش یابد.
جابهجایی گرما از طریق جریان آب در گردش در زیر بستر، نیز از روشهایی است که میتواند از افزایش دمای داخل بدن جلوگیری کند.
ما تشخیص دادیم که جایگاههای انتظار شیردوش جدید که با آب پاش و فن مجهز شده است میتواند به کاهش تنش حرارتی در گاوها کمک کند.
حرارتی در گاوها کمک کند.
کارهایی که میتوان برای بهبود جایگاه انتظار شیردوش انجام داد عبارتند از:
خنک کردن هوای ورودی به جایگاه قبل از ورود
حداقل کردن برگشت هوای استفاده شده به داخل جایگاه انتظار
تغییر زاویه و سرعت جریان هوا
افزایش یکنواختی و حجم آب پاش استفاده شده در جایگاه
استفاده از دوشهای خنک کننده در خروجی شیردوش یا جایگاهی جداگانه از سالن انتظار شیردوش.
هر استراتژی که انتشار دمای داخل بدن در جایگاه انتظار شیردوشی را افزایش بدهد و از افزایش دمای داخل بدن در هنگام خوابیدن گاوها در استالها جلوگیری کند، باید زمان ایستادن روزانه را کاهش بدهد و تولید و آسایش گاوها را بهبود ببخشد.
گروه علمی شرکت آگرین تک