موضوع مطالعه ما بررسی اثرات میزان نشاسته جیره و قابلت تخمیر نشاسته بر شاخصهای واکنش التهابی و وضعیت اکسیداتیو در اوایل زایش است و اینکه آیا این تاثیرات بعد از برداشتن تیمارها ادامه مییابد یا نه. 52 گاو چند شکم در یک طرح بلوک کامل تصادفی با آرایش 2 × 2 فاکتوریل استفاده شدند.
تیمارها میزان و قابلیت تخمیر نشاسته بودند.
تیمارها فرموله شدند تا 22 (low starch, LS) یا 28 (high starch, HS) درصد نشاسته داشته باشند که منبع اصلی نشاسته ذرت خشک و آسیاب (DGC) یا ذرت با رطوبت بالا (HMC) بود.
تیمارها از روز اول تا 23 روز بعد از زایش (دوره اول) با تیمارها تغذیه شدند و سپس برای اندازه گیری اثرات قابل انتقال، گاوها جیرهای معمولی تا 72 روز بعد از زایش (دوره دوم) مصرف کردند.
در دوره اول تیمارها 22 درصد فیبر علوفهای و 17 درصد پروتئین خام داشتند. تیمارهای دوره دوم 20 درصد فیبر علوفهای، 17 درصد پروتئین خام و 29 درصد نشاسته داشتند.
نمونههای خون در دوره اول هفته ای یک بار و در دوره دوم هر دو هفته یک بار گرفته شد. بیوپسی از بافت کبد و چربی در روز دوم و بیستم شیردهی انجام شد.
پلاسمای خون برای غلظت آلبومین، هاپتاگلوبین، گونههای اکسیژن و نیتروژن فعال (RONS)، و توانایی آنتی اکسیدانی (AOP) در هر دو دوره، و پروتئینهای متصل به لیپوساکارید (LBP) و TNFα فقط در دوره اول بررسی شدند.
شاخص تنش اکسیداتیو (OSi) به صورت نسبت RONS/AO ارزیابی شد.فراوانی mRNA ژنهای مرتبط با التهاب و متابولیسم گلوکز در کبد و ژنهای مرتبط با لیپوژنز در بافت چربی تعیین شد.
دادهها برای دورههای اول و دوم جداگانه آنالیز شد:
در دوره اول، تیمارها با غلظت هاپتاگلوبین ،TNFαوLBP اثر متقابل داشتند، بطوریکه مصرف ذرت با رطوبت بالا (HMC) درمقایسه با ذرت خشک و آسیاب (DGC) درجیره با نشاسته بالا غلظت آنها را افزایش داد و در جیره با نشاسته پایین غلظت آنها را کاهش داد.
تاثیر تیمارها در طول زمان برای LBP و هاپتاگلوبین کاهش یافت، بدون تفاوت تا انتهای دوره اول و بدون اثر در دوره دوم برای هاپتاگلوبین.
اثر متقابل متضاد برای آلبومین دیده شد، بطوریکه تغذیه ذرت با رطوبت بالا (HMC) در مقایسه با تغذیه ذرت خشک و آسیاب (DGC) تمایل به کاهش غلظت آلبومین در جیره با نشاسته بالا (3/24 در مقابل 3/34 گرم در دسی لیتر) و افزایش غلظت البومین در جیره با نشاسته پایین ( 3/35 در مقابل 3/29 گرم در دسی لیتر) داشت، بدون اثرات منتقل شونده به دوره دوم.
تغذیه ذرت خشک و آسیاب (DGC) در مقایسه با ذرت با رطوبت بالا (HMC) شاخص تنش اکسیداتیو را در هفته اول بعد از زایش افزایش داد، که این اثر در د دوره دوم کاهش یافت، تغذیه ذرت با رطوبت بالا (HMC) در مقایسه با تغذیه ذرت خشک و آسیاب (DGC) شاخص تنش اکسیداتیو را در دوره دوم برای جیرههای با نشاسته بالا افزایش داد و برای جیرههای با نشاسته پایین کاهش داد، که این اثر در طول زمان کاهش یافت.
تغذیه ذرت با رطوبت بالا (HMC) در مقایسه با تغذیه ذرت خشک و آسیاب (DGC) تعداد ژنهای مرتبط با التهاب و گلوکونئوژنسیس را در کبد برای جیرههای با نشاسته بالا افزایش داد و برای جیرههای با نشاسته پایین کاهش داد.
تغذیه جیرههایی با نشاسته بالا در مقایسه با نشاسته پایین فراوانی mRNA ژنهای مرتبط با تولید چربی در بافت چربی را افزایش داد.
نتایج دوره اول بیان میکند که:
تغذیه جیره با نشاسته پایین و حاوی ذرت خشک و آسیاب (LS-DGC) و یا جیره با نشاسته بالا و حاوی ذرت با رطوبت بالا (HS-HMC) باعث ایجاد واکنشهای شدیدتر التهابی میشود و بیان بیشتر ژنهای مرتبط با التهاب و تولید گلوکز در کبد را القا میکند، بدون اینکه تاثیری بر شاخص تنش اکسیداتیو داشته باشد، اما تاثیر بر شاخصهای پلاسمایی تنش اکسیداتیو در دوره دوم را کاهش میدهد.
ذرت با رطوبت بالا(HMC) واکنشهای التهابی بیشتری را در مقایسه با ذرت خشک و آسیاب (DGC) ایجاد کرد زمانیکه در جیره با نشاسته بالا مصرف شدند، اما تغییری در وضعیت تنش اکسیداتیو در دوره اول ایجاد نکرد.
همچنین، تغذیه ذرت خشک و آسیاب (DGC) در مقایسه با ذرت با رطوبت بالا(HMC) نیز واکنشهای التهابی را افزایش داد زمانیکه در جیره با نشاسته پایین مصرف شد.
درحالیکه تیمارهایی که التهاب را در دوره اول افزایش دادند تعداد ژنهای مرتبط با تولید گلوکز را افزایش دادند، اما تاثیری بر تجمع تری گلیسریدها در کبد نداشتند.
کاهش التهاب با جیرههای حاوی نشاسته پایین و ذرت خشک و آسیاب (LS-DGC) و یا جیره با نشاسته بالا و ذرت با رطوبت بالا (HS-HMC) در دوره اول میتواند با اثرات مثبت مشاهده شده بر تولید شیر در دوره دوم مرتبط باشد (Albornoz and Allen, 2018).
اثرBHB در گردش میتواند واکنشهای التهابی را در اوایل دوره بعد از زایش و تاثیرات بلند مدت آن بر تولید را تعدیل کند، اما تحقیقات بیشتری برای تعیین مکانیسمهای مرتبط با این سیستم در گاوهای شیری مورد نیاز است.
گروه علمی شرکت آگرین تک