همه گوسالهها جمعیت میکروبی درون بدن خود دارند، که از زمان تولد شروع به گسترش میکند که منجر به سلامت گوساله ها و در نهایت تولید بهتر در زندگی آینده میشود. میکروبیوم(microbiome) توده ژنتیکی از میکروارگانیسم ها در محیطی خاص است.
میکروبیوتا (microbiota)موجودات زنده میکروسکوپی فعالی هستند که در محیطی خاص مانند دستگاه گوارش وجود دارند. عواملی که بر گسترش توده میکروبی درگوساله های جوان تاثیر میگذارند عبارتند از: توده میکروبی مادر، محیطی که گوساله در آن متولد شده است، مصرف آغوز، نوع خوراک مصرفی گوساله، مواجهه اولیه با عوامل بیماری زا، و استفاده از آنتی بیوتیکها.
تجمع باکتری ها در کل دستگاه گوارش از جمله شکمبه خیلی سریع اتفاق میافتد. اگرچه میکروفلور شکمبه خیلی سریع توسعه مییابد،اما همانطور که دام بالغ می شود میکروبیوم شکمبه تغییرات معنی داری می کند و محیط شکمبه شبیه دام بالغ می شود.
گسترش سریع شکمبه:
این خیلی مهم است که یک توده میکروبی طبیعی و فعال هرچه سریعتر در سیستم روده ای فعال شود برای محافظت گوساله ها در مقابل اسهالهای اولیه زندگی. تقریبا سه هفته طول میکشد تا لایه موکوسی سطح روده خوب گسترش یابد و سایر موارد مربوط به آن کاملا فعال شوند. این موضوع توضیح میدهد که چرا اکثر اسهال ها در اوایل زندگی گوساله ها اتفاق میافتد. بهبود شرایط مدیریتی در مراحل اولیه زندگی مهم است، به منظور کاهش مواجهه گوساله های تازه متولد شده به عوامل بیماری زای دستگاه گوارش در زمانی که آنها خیلی به این بیماریها حساس هستند.
تغذیه آغوز تمیز و با کیفیت هرچه سریعتر بعد از تولد، تاثیر معنی داری در بهبود تجمع باکتریهای روده کوچک در 12 ساعت اول زندگی دارد. اگر تغذیه آغوز با تاخیر و در 6 تا 12ساعت بعد از تولد انجام شود، توانایی تجمع باکتری ها بطور معنی داری کاهش مییابد.
دو عامل خیلی مهم دیگر در تثبیت سریع جمعیت میکروبی طبیعی عبارتند از:
میزان باکتریهای شیر مصرفی گوساله
همچنین مصرف آنتی بیوتیک ها چه در شیر یا به صورت تزریقی
پرهیز از مصرف آنتی بیوتیک ها:
به خوبی مشخص شده است که تغذیه شیر بیمارستانی پاستور نشده تاثیر منفی بر سلامتی و شیوع بیماریها در گوساله دارد. این شیر حاوی تعداد زیادی از عوامل بیماری زا است، زیرا بخش زیادی از شیرهای بیمارستانی از گاوهایی میاید که مبتلا به ورم پستان حاد هستند. این عوامل بیماریزا بر سلامت گوسالهها و همچنین بر جمعیت میکروبی گوسالهها تاثیر مهمی دارند.
تنش، تغییر خوراک مصرفی، چالش های باکتریایی، آنتی بیوتیکها و غیره باعث تغییر و یا کاهش جمعیت طبیعی میکروبی دستگاه گوارش میشود. احتمالا بیشترین عامل تاثیرگذار استفاده از آنتی بیوتیک است، بخصوص مصرف آنتی بیوتیک از طریق دهان. بعضی از گاودارها فکر میکنند که جمعیت میکروبی با آنتی بیوتیکها مقاوم هستند و فقط عوامل بیماری زا هستند که توسط مصرف آنتی بیوتیکها از بین میروند.
ولیکن، این موضوع خیلی اشتباه است. تغذیه شیر بیمارستانی که حاوی آنتی بیوتیکها هستند بطور قطعی بر جمعیت میکروبی گوسالهها هم قبل و هم بعد از شیرگیری تاثیر منفی دارد. پاستور کردن بر خنثی کردن آنتی بیوتیکها تاثیری ندارد، بنابراین توصیه میشود که از تغذیه شیر بیمارستانی که حاوی آنتی بیوتیک است خودداری کنید.
یک روش معمول دیگر در مزارع استفاده از آنتی بیوتیک سیستمی برای درمان گوسالههای مبتلا به اسهال است. عمده عوامل بیماریزا که باعث اسهال در دو هفته اول زندگی میشوند ویروسها و پروتوزواها هستند، که به آنتی بیوتیک واکنش نشان نمیدهند. تنها استثنا در این زمینه مواقعی است که گوسالهها تب میکنند، که احتمالا به علت بیماری های تنفسی درحال گسترش است، و یا به علت وجود اشرشیاکلی است. اگر اسهال بین روزهای 7-14 زندگی رخ بدهد، در بیشتر موارد احتیاجی به درمان با آنتی بیوتیک ندارد.
جمعیت میکروبی گوسالههای جوان کاملا از گاوهای بالغ متفاوت است و دائما در حال تغییر است که بستگی به عوامل زیادی دارد. یک بخشی از برنامه موفق مدیریتی و تغذیه ای برای گوسالههای جوان تهیه شرایط محیطی و برنامه تغذیهای است که تاثیر منفی بر نگهداری جمعیت میکروبی طبیعی دستگاه گوارش را حداقل کند.
تغذیه با ثبات و حداقل کردن مصرف و مواجهه با آنتی بیوتیک، مگر در شرایط ضروری برای بیماری های باکتریایی، عوامل مهمی در تثبیت و نگهداری جمعیت میکروبی سالم هستند، که میتواند سلامت و رشدگوساله ها و نیز تولید آینده آنها را حداکثر کند.
گروه علمی شرکت آگرین تک