تشخیص فحلی اشتباه، عملکرد تولیدمثلی را در بسیاری از گله ها محدود می کند. یک برنامه موفق تلقیح مصنوعی باید شامل تشخیص دقیق فحلی و زمان تلقیح نسبت به تخمک اندازی باشد.
اولین علامت فحلی این است که گاو ایستاده و اجازه می دهد تا سایر گاوها روی آن بپرند.
دومین علامت شامل تلاش گاو برای پریدن روی سایر گاوها است، افزایش فعالیت، موکوس روشن خارج شده از واژن و تورم و قرمزی فرج از علائم دیگر گاوهای فحل است.
پروژسترون که توسط جسم زرد تولید می شود با تغییرات سیکل فحلی مرتبط است. غلظت پروژسترون خون و شیر برای دو روز قبل از فحلی پایین است و برای دو تا سه روز بعد از فحلی نیز کم باقی می ماند. غلظت پایین پروژسترون در خون یا شیر نشان دهنده فحلی نیست، اما غلظت بالای آن بیانگر این است که گاو فحل نیست.
10 علامت مختلف:
در مطالعات مختلف برای تشخیص فحلی ده علامت بیان کرده اند. در مطالعات زیادی که از این 10 علامت برای تشخیص فحلی استفاده شده است و سپس میزان پروژسترون شیر بررسی شده است، محققین گزارش کرده اند که میزان گاوهایی که فحل نبودند زمانی که تلقیح می شدند از صفر تا 60 درصد بین گله های مختلف متغیر بوده است. این دامنه وسیع از تفاوت ها بین گله های مختلف نشانگر یک مشکل خاص و انفرادی در مورد گله های مختلف است.
تشخیص چشمی فحلی اغلب در گله های بزرگ انجام نمی شود. در نتیجه، روش های مدیریتی کارآمد بدون نیاز به کارگر مانند استفاده از گچ یا رنگ دم رایج تر است. اما در این روش های مدیریتی نیز مورد نیاز است که گاوها روزانه چک بشوند و مامور تلقیح مصنوعی از پشت گاوها را برای کاهش رنگ متصل به دم بررسی کنید.
تشخیص چشمی فحلی اغلب در گله های بزرگ انجام نمی شود. در نتیجه، روش های مدیریتی کارآمد بدون نیاز به کارگر مانند استفاده از گچ یا رنگ دم رایج تر است. اما در این روش های مدیریتی نیز مورد نیاز است که گاوها روزانه چک بشوند و مامور تلقیح مصنوعی از پشت گاوها را برای کاهش رنگ متصل به دم بررسی کنید.
البته امروزه روش های جدیدی برای تشخیص فحلی ایجاد
شده است که دیگر نیاز به چک کردن روزانه گاوها را از بین برده است و باعث افزایش
دقت فحلی یابی به بالای 90 درصد شده است. زمان کمتر، نیروی کار کمتر و گاوهای
آبستن بیشتر، این ها موضوعات بسیار جذابی هستند اگر واقعیت داشته باشد.
سیستم های ارزیابی رفتار گاوها کمک می کند که این موضوع واقعیت پیدا کند. چون اگر فحلی تشخیص داده شود شما می توانید به هر سه هدف گفته شده برسید.
سیستم های بررسی رفتار دام ها به دامداران کمک می کند تا گاوهای فحل را تشخیص دهند. این سیستم ها گاوها را به صورت 24 ساعت در 7 روز هفته نظارت می کنند و حتی گاوهایی را که در زمان مناسب فحلی نشان نمی دهند را سریعا تشخیص می دهند. نهایتا این سیستم ها گاوها را سریع تر آبستن می کنند.
اجازه بدید در مورد سیستم ارزیابی 24 در 7 صحبت کنیم. برای تشخیص فحلی مطمئنا شما دنبال گاوی هستید که ایستاده باشد و اجازه بدهد که گاوهای دیگر روی آن بپرند، اما این روش زیاد مطمئن نیست و هم اینکه شما نمی توانید اطمینان کنید که کارگرها بطور 24 ساعته در 7 روز گاوها را تحت نظر دارند.
آیا این جذاب نیست که از زمانی که باید برای تشخیص فحلی بگذارید برای انجام کارهای دیگر مزرعه استفاده کنید؟
تشخیص فحلی توسط سیستم های اتوماتیک می تواند تعداد نیروی کار را کاهش دهد و همزان نرخ تشخیص فحلی را افزایش دهد. در روش تشخیص فحلی توسط کارگر هر بهاربند تقریبا دو تا سه بار در روز بررسی می شود، ولی با روش تشخیص فحلی از طریق سیستم های هوشمند تشخیص رفتار این گاوها بطور 24 ساعته بررسی می شوند.
این موضوع باعث افزایش زمان شما برای انجام سایر کارهای مدیریتی می شود. نکته دیگر این است که در زمان های شیردوشی یا تغذیه که گاوها بیشتر تحت نظارت کارگران هستند فعالیت های مرتبط با فحلی مانند پرش کمتر اتفاق می افتد. همچنین حدود 70 درصد فعالیت پرش گاوها در بین ساعت های 7 عصر تا 7 صبح اتفاق می افتد، یعنی زمانی که تمرکز کارگران خیلی کم است و شما تعداد زیادی فحلی را از دست می دهید.
بررسی رفتار گاوها یک ابزار 24 ساعته برای تشخیص فحلی است. این سیستم شاخص هایی را بررسی می کند که چشم انسان قادر به تشخیص آنها نیست و همچنین به دقت زمان مناسب برای تلقیح را مشخص می کند. با این سیستم گاوهای مشکل ساز کمتر می شوند. شما با این سیستم نه تنها گاوهایی که فحلی را نشان می دهند را تشخیص می دهید، بلکه گاوهایی را که به دلایل محیطی یا متابولیکی فحلی را نشان نمی دهند را نیز تشخیص می دهید.
عواملی مانند کیفیت بستر، جنس کف جایگاه، ناراحتی های سم، تنش حرارتی و یا کتوز می توانند باعث شوند تا گاوها فحلی را نشان ندهند. یا حتی ممکن است یک گاو کلا دچار اختلال در سیکل فحلی باشد. بررسی فعالیت و رفتار گاوها می تواند به شما کمک کند تا گاوهای مشکل دار را سریع تشخیص بدهید. پس از آن شما می تواند با بررسی دقیق تر مشکل، دنبال راهکاری برای حل آن باشید. این سیستم ها به شما این امکان را می دهد تا تصمیم بگیرید که چگونه می توان یک گاو را هرچه سریع تر آبستن کرد.
استفاده از روش های جدید در تشخیص فحلی به شما کمک می کند تا گاوها را سریع تر و ارزان تر آبستن کرده و عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گله خود را بهبود ببخشید.
گروه علمی شرکت آگرین تک