چه چیزی باعث تفاوت آغوز می‌شود؟

آغوز بایددو ساعت بعد ازدوشیده‌شدن دریخچال نگهداری شودو تا سه‌روز بعد تغذیه شود

آغوز باید دوساعت بعد از دوشیده شدن دریخچال نگهداری شود وتا سه روز بعد تغذیه شود.اگر بعد از این زمان می‌خواهید تغذیه کنید آغوز باید منجمد شود.

از آنجایی‌که آغوز برای گوسالههای تازه متولد شده نیاز است زیرا آنها بدون ایمنی متولد میشوند،اهمیت آغوز بیشتر شده است.عوامل مهمی وجود دارندکه برکسب ایمنی از آغوز توسط گوسالهها تاثیر میگذارند.برای مثال: توانایی جذب پروتئینهای آنتی بادی(ایمنوگلبولینها)از آغوز توسط گوساله به زمان مصرف خیلی بستگی دارد. تا 4 ساعت بعد از تولد،جذب آنتی بادی تا حدود 25درصد کاهش مییابد و این کاهش به تدریج تا 24ساعت بعد از تولد افزایش مییابد.

چون هدف تغذیه آغوز تهیه حداقل100گرم ایمنوگلوبین است،تغذیه دو لیتر آغوز که حاوی 50گرم در هر لیتر باشند میتواند به این هدف برسد.ولیکن، خیلی بهتر است که 200گرم تهیه شود، که به4لیتر آغوز با50گرم ایمنوگلوبولین نیاز است.استفاده از رفرکتومتر یک روش سریع،ساده و تقریبا مطمئن برای تعیین ایمنوگلوبین در هر لیتر آغوز است

این موضوع منجر به این سوال می‌شود:

ایمنوگلوبینها چه چیزی هستند و نقش آنها چیست؟توزیع رایج ایمنوگلوبین درآغوز حدود:

85تا90درصدIgG، 5درصدIgA، و7درصد IgMاستIgG.مهمترین عامل تعیین کننده در ایمنی سیستماتیک است و همچنین احتمالا درعملکرد روده نیز نقش دارد

IgAنقش کمتری درایمنی روده‌ای درمبارزه با عوامل بیماریزا دارد،درحالی‌کهIgMنقش عمده ای درایمنی سلولی دارد ازطریق کمک به جلوگیری ازعفونت خونی وایمنی درمقابل عوامل بیماری‌زای ورودی.عامل مهم دیگر،مجموع تمام ایمنوگلوبولینها با همدیگر نسبت به هرکدام به تنهایی بهتر عمل میکنند.

کاهش سطح آلودگیها:
جذب آنتی بادی با تنش کاهش مییابد، که میتواند منابع مختلفی مانند:گرما، سختزایی، جابهجاکردن و تغذیه نامناسب داشته باشد.عامل دیگری که باعث کاهش جذب آنتی‌بادی میشود آلودگی باکتریایی است. آغوز آلوده نه تنها خودش مشکل درتغذیه گوساله است، بلکه همچنین جذب آنتی بادی را کاهش میدهد.

تعدادی از مطالعات بیان کردند که بین33تا90درصد از نمونههای آغوز بیشتر از حد مجاز cfu/ml100000 مجموع کل باکتری و بیشتر از cfu/ml 10000 کلی فرم داشتند.

سه منبع اولیه آلودگی عبارتند از:

پستان کثیف

تکثیر باکتریها بعد از ذخیره نامناسب

تجهیزات آلوده استفاده شده برای دوشیدن انتقال‌ویا تغذیه به گوساله.

تجهیزات آلوده عمده ترین عامل آلودگی آغوز هستند

آغوزها نباید مخلوط شوند مگراینکه قبل ازتغذیه ازبخواهند پاستوریاگرم بشوند.اگر آغوز راتازه تغذیه‌ میکنید،آغوز باید تا حداکثر دو ساعت بعد از دوشیدن به یخچال منتقل شود وحداکثرتاسه‌روز بعد استفاده شود.بعد ازاین زمان،آغوز باید منجمد شود.

زمانیکه ازآغوز حرارت دیده استفاده میکنید،از یک دستگاه پاستوری که خوب عایق شده باشد و توانایی خوب هم زدن راداشته باشد استفاده کنید بطوری‌که بتواند دمای60درجه رابرای یک ساعت قبل ازخنک‌کردن،تغذیه کردن یا ذخیره‌کردن حفظ کند.این فرآیند بایدکاملا نظارت‌وکنترل شود،و برای بررسی کارایی با نمونه گرفتن وکشت دادن قبل و بعد از فرآوری بطور متناوب چک شود.

در مطالعه‌ای گوسالههای ماده 2یا 4لیتر آغوزدر اولین وعده مصرف کردند.بعد ازآن،تمام گوسالهها تغذیه و مدیریت یکسان داشتند.گوسالههایی که 2لیتر آغوز خوردند هزینه درمان دو برابری داشتند ودرزمان تلقیح آنهایی که4لیتر آغوز خورده بودند 220گرم افزایش وزن روزانه بیشتری داشتند.اما بیشترین تفاوت در اولین شیردهی آنها بود،زمانی‌که گوسالههای تغذیه شده با 4لیترآغوز11درصد شیر بیشتر نسبت به آنهایی‌که 2لیتر خورده بودند تولید کردند،و این تفاوت در تولید شیر در دومین شیردهی به17درصد افزایش یافت.

چرا این تفاوت ایجاد میشود؟آغوز دارای200 ترکیب بیواکتیو است،که بررشد،جذب مواد مغذی،ودفع باکتریها تاثیر دارند

نگاه دقیقتر به آغوز:
اولا،آغوز حدود 2برابر ماده جامد نسبت‌ به ‌شیر کامل دارد.همچنین نسبت به ‌شیر معمولی دو برابر ارزش تغذیه‌ای دارد.بنابراین،سطح انرژی آغوز بیش از دو برابر شیر است.با داشتن81گرمIgGدر هرلیتر نشانگر کیفیت بالای‌آغوز درمقابل شیر است.

لاکتوفرین،که یک ‌آنتی‌باکتریال است،در شیر وجود ندارداما درسطح بالایی در آغوز وجود دارد.تعادل مناسب بین ترکیبات موجود درآغوز نسبت به شیر خیلی بیشتراست. بیشتراین مواد هورمون هستند،که به‌عنوان ‌مواد آنابولیک شناخته میشوند و باعث‌ رشد میشوند.

این موضوع می‌تواند یک پنجره جدید درتحقیقات باشد:

اپی‌ژنتیک. سطح بالای مواد مغذی،IgG و ترکیبات متابولیک باعث فعال شدن ژنها می‌شوند که:رشد،سلامتی و تولید شیر بعدی را تسهیل‌میکنند.

از گذشته رایج بوده است‌که‌آغوز وشیر دوره‌انتقال برای سه‌روزاول تغذیه میگردیدکه هنوز هم توصیه‌ای مناسب است.آغوزبه عنوان‌اولین دوشش بعد اززایش است.عموما،شیرگاوها برای سه‌روزاول جدا میگرددوباشیر بقیه گاوها مخلوط نمیشود.این‌روشی‌مناسب است امابا بزرگ‌شدن گله انجام‌ این ‌کارسخت میشود،وجداکردن،دوشیدن و تغذیه جداگانه شیراین‌گاوها به‌گوسالهها مشکلتر شده است.

شکل پایین نشان میدهدکه بیشتر ترکیبات شیربعداز 24ساعت عادی‌میشوندوترکیبات بیواکتیو شیر دیگروجود ندارند.یافتههای‌دانشگاه‌آلبرتا نشان میدهدکه‌تغذیه آغوزبه‌گوساله بلافاصله بعداز تولد می‌تواند انتقال غیرفعالIgGو تجمع باکتریهای مفید درکولون رابهبود ببخشد.

هردو عامل میتوانند به محافظت گوساله از عفونتهای باکتریایی در دوره قبل از شیرگیری کمک کند.مطالعات دیگر نشان دادند که تجمع باکتریها عاملی ضروری برای تنظیم گسترش سریع بافت موکوسی است.آغوز نه تنها نقش ارزنده‌ای برای جذب آنتی بادیها توسط گوساله دارد، بلکه همچنین ترکیبات بیواکتیوی دارد که نقش مثبتی بررشد،جذب مواد مغذی‌ و تولید شیر بعدی دارد.

این سطح ترکیبات و مواد مغذی ممکن است در شیر دوره انتقال به حد متوسط برسد. بنابراین، اگر میتوانید به گوسالهها برای سه روز اول شیر دوره انتقال بدهید.

گروه علمی شرکت آگرین تک

  • تعداد بازدید: 1953

دیدگاه ها

نظر شما پس از تایید مدیردر سایت نمایش داده می شود