موضوع این مطالعه تعیین تاثیر افزودن آب به جیره گاوهای خشک با کاه بالا بر رفتار تغذیهای، سلامتی و عملکرد گاوهای شیری است. 40 گاو هلشتاین چند شکم از زمان خشک شدن (45 روز قبل از زمان احتمالی زایش) وارد طرح شدند و به دو جیره اختصاص یافتند، شامل جیره گاوهای خشک با کاه بالا (36 درصد کاه گندم، 41 درصد سیلوی ذرت، 23 درصد کنسانتره پلت، و 11/6 درصد پروتئین،Mcal/kg 1/35انرژی خالص شیردهی).
1-بدون آب (20 گاو، ماده خشک : 53/4%)
2-آب اضافه شده برای کاهش 10 درصدی ماده خشک (20 گاو، ماده خشک = 45/4 درصد).
بعد از زایش، تمام گاوها جیرهای مشابه دریافت کردند (45/2 درصد ماده خشک، 14/9 درصد پروتئین، Mcal/kg 1/68 انرژی خالص شیردهی) و برای 28 روز تغذیه شدند. ماده خشک مصرفی، رفتار تغذیه، و فعالیت نشخوار به صورت اتوماتیک رکورد برداری شدند.
نمونههای خوراک تازه و پس آخور برای تعیین جداسازی هفته ای دو بار جمع شدند. سیستم 4 الکی برای جداسازی خوراک به 4 بخش استفاده شد:
بلند (>19 mm)
متوسط (<19, >8 mm)
کوتاه (<8, >4 mm)
ریز (<4 mm)
گاوهای مصرف کننده جیره مرطوب نسبت به گاوهای کنترل خوراک بیشتری در دوره خشکی خوردند(کنترل=13/4،جیره مرطوب=Kg/d 14/2)،اما نشخوار(کنترل=522/2،جیره مرطوب=min/d 518/5)بین تیمارها تفاوتی نداشت. گاوهای مصرف کننده جیره مرطوب نسبت به گروه شاهد خوراک خود را سریعتر مصرف کردند(کنترل=0/08،جیره مرطوب=Kg of DM/min 0/09).
بدون توجه به تیمار، گاوها بر علیه قطعات بزرگتر جداسازی کردند، اما گاوهای مصرف کننده جیره خشک جداسازی بیشتری بر علیه این قطعات کردند(کنترل=81/1، جیره مرطوب=94/9%)گاوهای مصرف کننده جیره شاهد نسبت به گاوهای مصرف کننده جیره مرطوب تمایل داشتند تا بیشتر به نفع قطعات با اندازه متوسط جداسازی کنند(کنترل=105/0،جیره مرطوب=104/2%).
مصرف ماده خشک و رفتار تغذیهای بعد از زایش بین تیمارها تفاوتی نداشت. گاوهای مصرف کننده خوراک مرطوب نسبت به گاوهای مصرف کننده جیره خشک در 7 روز اول بعد از زایش شدت کاهش کمتری درpH شکمبه داشتند.
نتایج پیشنهاد میکند که افزایش رطوبت جیرههای با کاه بالا در دوره خشکی، با افزودن آب، ممکن است مصرف را بهبود ببخشد و جداسازی را بر علیه قطعات بلند جیره کاهش بدهد، که ممکن است یکنواختی مصرف مواد مغذی در دوره خشکی و سلامت بیشتر شکمبه را در اوایل زایش بهبود ببخشد.
افزایش رطوبت جیره گاوهای خشک با کاه بالا، با افزودن آب، ماده خشک مصرفی را در دوره خشکی بهبود میبخشد، که باعث کاهش جداسازی میشود، و یکنواختی ماده خشک مصرفی را در هفته منجر به زایش حفظ میکند. در طول هفته اول پس از زایش، گاوهایی که قبلا جیره با رطوبت بالا مصرف کرده بودند pH شکمبه بالاتر و با ثباتتری داشتند.
نهایتا، این نتایج تایید میکند که کاهش ماده خشک جیره گاوهای خشک با کاه بالا تاثیر مثبتی بر مصرف و رفتار تغذیهای گاوها در طول دوره خشکی ، و نیز سلامتی شکمبه بعد از زایش دارد.
گروه علمی شرکت آگرین تک