گاهی اوقات حتی بهترین اهداف نیز به نتایج ناخواسته منجر میشوند. Sheila McGuirk دامپزشک و متخصص مرکز تحقیقات گوساله در دانشگاه ویسکانسین، این موضوع را زمانیکه برای شیوع اسهال شدید سالمونلایی در ویسکانسین تحقیق میکرد متوجه شد.
آنها یک محیط گرم برای گوسالههای تازه به دنیا آمده درست کردند به منظور کمک کردن به آنها تا بلافاصله بعد از تولد خشک شوند. این ایدهای جذاب بود و دوستاران زیادی پیدا کرد، اما این موضوع عامل اصلی شیوع بیماری بود. محوطه گرم کننده در وسط بیمارستان ایجاد شد، در محلی که آنها گاوهای بیمار را نگهداری و درمان میکردند. گوسالهها در چند ساعت بعد از تولد که در این محفظه بودند بطور مستقیم در مواجهه با سالمونلا قرار میگرفتند. حتی در شرایط خیلی مناسب جایگاه نیز کنترل اسهال مشکل است.
دنیای گوسالههای شیری عموما توسط میکروارگانیسمهای ایجاد کننده اسهال احاطه شده است. این موضوع باعث میشود تا برای حفظ سلامت گوساله ایمنی باید ایجاد شود و سطح ایمنی باید بالاتر از سطح باکتریها باشد. ما مجبور هستیم که بطور مداوم برای برنده شدن بر عوامل بیماریزا بجنگیم. اما شما میتوانید برنده بشوید اگر مراحل زیر را رعایت کنید. در ادامه لیستی از مواردی که کمک میکند تا سطح ایمنی گوسالهها را بالا و فشار باکتریها را پایین نگه دارید.
دو عامل اساسی برای جلوگیری از اسهال گوسالهها را ذکر میکنیم:
1- امکانات زایمان بهداشتی را فراهم کنید:
تماس مدفوع با دهان یکی از عوامل اصلی اسهال گوسالهها است. چون گوسالههای تازه متولد شده خیلی نزدیک به محل دفع مدفوع متولد میشوند باید تلاش زیادی بشود تا تضمین کند که گوساله در یک محیط خشک، تمیز، و با بستر مناسب متولد شود. زایشگاههای انفرادی کمک میکند، همانطور که جدا کردن گوساله از مادر و محوطه زایشگاه در ساعتهای اولیه تولد کمک میکند.
حفظ و نگهداری زایشگاهها اغلب در گلههای بزرگ نادیده گرفته میشود، اما اگر گوسالههای سالم میخواهید، این مورد مهم باید رعایت شود. این موضوع باید به عنوان یک اصل بطور مرتب بررسی شود
2- تغذیه آغوز:
بدون آغوز هر راهکاری برای جلوگیری از اسهال بدون نتیجه است.
3- گوساله ها را انفرادی نگه دارید :
(البته نظر این محقق است و خیلی از محققین دیگر به زندگی گروهی گوسالهها اهمیت بیشتری میدهند، چند مقاله در مورد این موضوع در سایت گذاشته شده است)
Jeff Tyler دامپزشک دانشگاه میسوری بیان میکند که جایگاههای گروهی گوسالههای تازه متولد شده مانند انتظار برای اتفاق افتادن یک بلا است. وقتی که گوسالهها به یک گروه منتقل میشوند، اولین عامل شیوع اسهال بین آنها سایر گوسالهها هستند. ایشان توصیه میکند که هر گوساله در یک هچ انفرای که بین آنها 3 تا 3/5 متر فاصله باشد نگهداری شود.
هچها را در خاک ماسه ای قرار بدهید در یک شیب ملایم تا زهکشی مناسب انجام شود. علاوه بر این، حتی میتوانید جای آنها را هر 3 تا 6 ماه عوض کنید. هر هچ باید بستر تمیز داشته باشد، و بطور کامل با آب شسته و ضدعفونی شود زمانیکه جابه جا میشوند. آزمون مناسب برای بررسی تمیز بودن این است که از خودتان بپرسید آیا حاضر هستید در این جایگاه دراز بکشید و یک چرتی بزنید. همین قوانینی که برای هچهای خارج از ساختمان گفتیم، برای جایگاههای داخل ساختمان نیز عمل میکند.
4- تجهیزات تغذیه را ضدعفونی کنید:
مشاهده شده است که لوله معدی آلوده باعث شیوع اسهال در گله شده است. در گلههای بزرگ که احتمالا تعداد لوله مری به اندازه کافی نیست یا وقت کافی برای تمیز کردن آنها بین دفعات تغذیه وجود ندارد این موضوع میتواند مشکلساز باشد. زمانیکه تجهیزات به اندازه کافی خریداری شد یا به خوبی تمیز شد میزان اسهال به شدت کاهش یافت.
5- شیر مصرفی گوساله را جابه جا نکنید:
زمانیکه شما گوسالهها را از آغوز به شیر یا شیر خشک منتقل میکنید، دوباره آنها را به خوراک قبلی بر نگردانید یا یکی را با دیگری جایگزین نکنید. بعضی از محققین توصیه میکنند انتقال تدریجی از آغوز به شیر کامل یا جایگزین شیر را، در حالیکه بقیه جابه جایی مستقیم از آغوز به شیر یا شیر خشک را توصیه میکنند. نکته اساسی اینجا است که اگر در تغذیه گوسالهها از شیر خشک استفاده میکنید، روزی که شیر بیمارستانی زیادی داشتید شروع به تغذیه با شیر بیمارستانی نکنید. برای تغذیه یک نقشه داشته باشید و مطابق آن جلو بروید.
6- در مورد استفاده از شیرهای بیمارستانی مراقب باشید:
در حالیکه شیر بیمارستانی حاصل از گاوهای بیمار یا تحت درمان یک منبع ارزان برای تغذیه است، هزینه آن میتواند خیلی بیشتر باشد در صورتیکه باعث افزایش اسهال بشود. اگرچه عقاید در مورد تغذیه شیر بیمارستانی به گوسالهها متفاوت است، مشاوران با یک قانون طلایی موافق هستند: هرگز شیر بیمارستانی حاصل از گاوهای متبلا به ورم پستان، مایکوپلاسما، سالمونلا، یا جنون گاوی را مصرف نکنید.
زمانیکه از شیر بیمارستانی استفاده میکنید آن را سریعا بعد از دوشیدن مصرف کنید. و یا برای متوقف کردن رشد باکتریایی، آنها را تا مصرف بعدی در یخچال نگه دارید. پاستوریزه کردن میتواند سطح عوامل ایجاد کننده اسهال در شیر را به شدت کاهش دهد، اما هشدار میدهند که این فقط موقتی است.
شیر پاستور شده باید خنک شود تا به دمای تغذیه برسد (37/5 درجه) و بلافاصله بعد از پاستور مصرف شود. اگر میخواهید آن را ذخیره کنید، باید به سرعت بعد از پاستور خنک شود. اگر خنک شدن زیاد طول بکشد باعث میشود تا باکتریها به سرعت رشد کنند و به میزان قبلی برگردند. لوازم پاستوریزه کردن باید تمیز شوند به دقتی که وسایل تغذیه تمیز میشوند.
7- کوکسیدیواستات تغذیه کنید:
این یک روش جهانی برای کنترل اسهال ایجاد شده توسط کوکسیدیواستات است. مطالعات نشان دادند که آلودگی خفیف با کوکوسیدیا میتواند ایمنی را کاهش دهد و باعث شود تا بقیه عوامل بیماریزا بتوانند راحتتر حمله کنند، و این باعث میشوند تا اهمیت محافظت حتی بیشتر شود. بیشتر تولیدکنندگان شیر خشک از کوکسیدیواستات استفاده میکنند، یا میتوانید آن را به صورت افزودنی به شیر اضافه کنید. حتی تغذیه کوکسیدیواستات در استارتر نیز توصیه شده است.
8- عواملی مانند مگس که میتوانند باعث انتشار بیماری شوند را کنترل کنید:
مگسها میتوانند به سرعت عوامل ایجاد کننده اسهال را پخش کنند، بخصوص سالمونلا. علاوه بر این، سگ، گربه، پرندگان، و جوندگان میتوانند باعث شکست چرخه ایمنی زیستی در گله بشوند.
مراقب باشید که خودتان یک عامل انتقال نباشید. این طبیعی است که بخواهید گوساله های بیمار را مراقبت کنید، اما این کار باعث انتقال بیماری به گوسالههای سالم میشود. در ابتدا گوسالههای سالم را غذا بدهید، و سپس به درمان و تغذیه گوسالههای بیمار بپردازید.
اگرچه بعضی از این موارد به نظر ساده میآیند، گوسالهها و گاوها بارها به ما آموختهاند که عوامل پایهای را رعایت کنیم ،رعایت عوامل ساده و یکنواخت، چیزی است که به آنها اجازه می دهد تا شکوفا شوند.
نظافت تجهیزات یک فاکتور اصلی در سلامت گوسالهها است،آبکشی کردن، شستشن، خشک کردن rinse-wash-rinse-dry روشی است که پیشنهاد میشود:
بطریها، سطلها، پستانکها، و لولههای مری را با آب ولرم، و نه داغ بشورید. پروتئینهای شیر به گرما حساس هستند. آب گرم شیر را تغییر شکل میدهد و به آن خاصیت چسبندگی بالا میدهد، بخصوص باعث چسبیدن آن به سطح میشود. این موضوع مخصوصا در ظرفهای پلاستیکی خیلی اتفاق میافتد.
لوازم را با آب گرم بشورید(40 درجه حتی بیشتر)، به اضافه صابون یا مواد سفید کننده. مطمئن شوید که آب از ابتدای شستن تا انتهای آن بطور مداوم داغ است، در غیر این صورت، قطرات جامد شیر که به صورت سوسپانسیون معلق در آمده اند مجددا در ظروف شسته شده رسوب میکنند.
سپس ظرفها را با آب گرم و اسید بشورید. این میتواند همان اسیدی باشد که برای شستشوی سیستم شیردوشی استفاده میشود. اجازه دهید تا باقیمانده این محلول در لوازم در هنگام خشک شدن باقی بماند.
لوازم را با قرار دادن انفرادی آنها در یک قفسه یا آویز خشک کنید. از قراردادن سطلها داخل یکدیگر جدا خودداری کنید، و آنها را به صورت وارونه بر کف بتونی قرار ندهید.
به عنوان جایگزینی برای مایع سفید کننده، از موادی مانند orthocresolphosphate (OCP) و یا quaternary ammonia میتوان استفاده کرد.
اگر این روش ضدعفونی برای شما خیلی سخت و پیچیده است، حداقل برای هر گوساله یک سطح مشخص استفاده کنید تا از این طریق از انتشار عوامل بیماریزا بین گوسالهها جلوگیری کنید.
گروه علمی شرکت آگرین تک