هر سال حدود ده درصد جمعیت دنیا دچار بیماریهای ناشی از غذا میشوند، که منجر به 420هزار مرگ از کل جمعیت 600میلیونی افراد مبتلا میشود. سازمان بهداشت جهانی برآورد کرده است که کل 33میلیون سال زندگی سالم انسانها ممکن است در اثر مصرف خوراکهای آلوده از بین برود. اسهال مهمترین نوع این بیماریها است که باعث550میلیون ابتلا و تلفات230هزار نفری میشود.
بین عوامل ایجاد کننده اسهال، لیستریوسیسListeriosis و کولیباسیولیسcolibacillosis دو تا از مهمترین عوامل ایجاد کننده بیماریهای ناشی از غذا در دنیا هستند. بنابراین کاهش نرخ شیوع بیماریهای حاصل از اشرشیاکلی و لیستریا در انسان یک نگرانی جهانی است.
لیستریوسیس توسط باکتری لیستریا ایجاد میشود که در دمای خیلی کم زنده میماند و حتی در دمای یخچال تولید میشود.
کولیباسیولیس که توسط اشرشیاکلی ایجاد میشود، یک عامل مهم در عفونت خونی، بیماریهای دستگاه ادراری و مننژیت در انسان است.
دامها به عنوان حامل اشرشیا و لیستریا شناخته شدهاند، که در دستگاه گوارش آنها حضور دارند، و میتوانند یک منبع آلودگی برای انسان باشند. خوراک، به خصوص گوشت آلوده، مهمترین عامل انتقال آلودگی به انسان است.
نرخ بالای تلفات به علت اشرشیا و لیستریا آنها را برای سلامت عمومی خیلی مهم میسازد.
در همین رابطه، نتایج یک آزمایش نشان داد که افزودن جیره گاوهای گوشتی با مخمر زنده اکتی ساف و دیواره مخمر ساف مانان در دوره پروار تعداد باکتریهای عامل بیماری که در مدفوع بودند را کاهش داد.
این مهمترین نتیجه ای بود که از یک مزرعه پرواربندی در ایتالیا به دست آمد که در آن تاثیر استفاده از اکتی ساف و ساف مانان را بررسی میکردند.
در طول این آزمایش، دامها به دو گروه تقسیم شدند که از لحاظ وزن بدن و سایر شرایط یکسان بودند:
در گروه کنترل (39عدد) دامها جیره بدون افزودنی خوردند.
در گروه تیمار (39عدد) دامها به میزان 5گرم اکتی ساف و 10گرم ساف مانان دریافت کردند.
نمونههای مدفوع از رکتوم این گاوها جمع گردید و در آزمایشگاه برای کشت باکتری استفاده شد. میزان باکتریهای اشرشیاکلی و لیستریا اندازه گرفته شد. نتایج در شکل زیر نشان داده شده است، که بیانگر این است که تعداد کل باکتری، اشرشیاکلی و لیستریا به میزان60، 11، و 98درصد با مصرف اکتی ساف و ساف مانان کاهش یافت.
این نتایج میتواند توانایی جذب عوامل بیماریزا توسط اکتی ساف و ساف مانان را نشان دهد که تجمع باکتریهای دستگاه گوارش را محدود میکند.بنابراین این نتایج نشان میدهد که افزودن اکتی ساف و ساف مانان تعداد باکتریهای بیماریزا را در نمونههای رکتوم کاهش میدهد.
بنابراین در نتیجه آلودگی باکتریایی لاشه را توسط باکتریهای بیماریزا کاهش میدهد، که به معنی کاهش انتقال آنها به انسان از طریق گوشت آلوده است.
بنابراین، اکتی ساف و ساف مانان باعث افزایش کیفیت میکروبی گوشت و بهبود سلامت مواد خوراکی انسان میشود.
شکل یک- آنالیز باکتریایی نمونههای رکتوم
گروه علمی شرکت آگرین تک