موضوع این مطالعه بررسی تاثیر گلوکز محاظت شده در شکمبه(RPG) بر تولید شیر، متابولیسم بعد از جذب، و شاخصهای التهاب در گاوهای شیری دوره انتقال است.
52 گاو چند شکم بر اساس تولید 305 روز معادل بلوغ دوره قبلی بلوک بندی شدند و بطور تصادفی به یکی از دو جیره هم انرژی و هم پروتئین اختصاص داده شدند:
1- جیره شاهد (26 گاو)
2- جیره حاوی گلوکز محاظت شده (قبل از زایش 5/3 درصد ماده خشک و 6 درصد ماده خشک بعد از زایش، 26 گاو).
گاوها جیره ها را از 21 روز قبل تا 28 روز بعد از زایش دریافت میکردند، و ماده خشک مصرفی روزانه محاسبه شد. وزن بدن، ترکیب شیر وpH مدفوع بطور هفتگی تا 28 روز بعد از شیردهی اندازه گیری شد، و تولید شیر تا 105 روز شیردهی اندازه گیری شد.
نمونههای خون در روزهای 7-، 3، 7، و 14 و 28 روز بعد از زایش جمع آوری شد. دادهها با استفاده از رویه دادههای تکرار شده باMIXED procedure و تولید شیر 305 روز معادل بلوغ به عنوان کوواریت آنالیز شدند.
pH مدفوع بین تیمارها مشابه بود و 0/6 واحد بعد از زایش کاهش یافت. ماده خشک مصرفی قبل و بعد از زایش بین تیمارها تفاوتی نکرد، همانطور که تولید شیر در 28 و 105 روز اول شیردهی بین تیمارها تفاوتی نداشت.
غلظت چربی، پروتئین و لاکتوز شیر برای تیمارها مشابه بود. غلظت اوره خون و گلوکز پلاسما تفاوتی بین تیمارها نداشت؛ ولیکن، افزایش غلظت انسولین (27%)، NEFA کمتر (28%)، و BHBA کمتر (24%) در گروه با گلوکز محاظت شده مشاهده شد.
بطور کلی، پروتئین های متصل به لیپوپلی ساکاریدها و هاپتاگلوبین تفاوتی بین تیمارها نداشت، اما در روز 7 شیردهی، گاوهای مصرف کننده گلوکز محاظت شده در مقایسه با گروه کنترل غلظت کمتر از پروتئین های متصل به لیپوپلی ساکاریدها و هاپتاگلوبین داشتند (31 و 27% به ترتیب).
افزودن گلوکز محاظت شده شاخصهای متابولیکی التهاب و انرژتیکی بعد از جذب را در دوره انتقال بهبود بخشید، که تفاوت ها در ابتدا با افزایش انسولین و کاهش NEFA سپس با کاهش همزمان پروتئین های فاز حاد بدون تغییر در تولید و ترکیب شیر مشخص شد.
اگرچه نتوانستیم تایید کنیم که گلوکز محاظت شده در روده کوچک جذب شده است، اما براساس افزایش انسولین در گردش و کاهش سطح NEFA نتیجه گرفتیم که افزودن گلوکز محاظت شده بیوانرژتیک را در گاوهای دوره انتقال بهبود میبخشد.
علاوه بر این، با روشهای نامشخص، افزودن گلوکز محاظت شده به نظر میرسد که اثرات سودمندی بر سیستم ایمنی دارد، به دلیل کاهش واکنشهای التهاب در 7 روز بعد از زایش، زمانیکه بیشترین افت در عملکرد سیستم ایمنی اتفاق میافتد.
مکانسیم های پاسخگو برای بهبود وضعیت انرژتیک و التهاب نیازمند تحقیقات بیشتر است.
گروه علمی شرکت آگرین تک