کبد چرب و کتوز مشکلات تغذیه ای متابولیک هستند که گاوهای پرتولید احتمال دارد بگیرند. افزودن اسیدهای صفراوی به خوراک میتواند از کبد چرب جلوگیری کند و آن را درمان کند، شیوع کتوز را کاهش و تولید شیر را افزایش دهد.
کبد چرب و کتوز در دوره پیرامون زایش عمدتا به علت تجمع میزان زیادی از کتون بادیها ایجاد میشوند که به علت متابولیسم ناقص چربی در کبد تولید میشوند. شیوع بالایی این بیماری ها باعث ضرر زیادی میشود که حفظ سلامت کبد تنها راه مراقبت کامل از این بیماری ها است.
خصوصیات دوره انتقال در گاوهای شیری:
دوره انتقال از 21 روز قبل تا 21 روز بعد از زایش است. در این دوره، یک سری از تغییرات در نیازهای تغذیهای دام، شرایط فیزیولوژیکی، و متابولیسم بدن ایجاد میشود، که منجر به شیوع بالای بیماریهای متابولیک میشود.
تحقیقات نشان داد که حدود 60 درصد از گاوها کبد چرب دارند، 5 تا 10 درصد کبد چرب شدید و 30 تا 40 درصد کبد چرب خفیف دارند، که هر دو باعث شیوع بالای کتوز میشود.
کبد چرب و کتوز به شدت سلامت و عملکرد شیردهی گاوها و همچنین رشد گوسالههای آنها را تحت تاثیر قرار میدهند.
مکانیسم کبد چرب و کتوز:
در اواخر آبستنی، به علت گسترش زیاد جنین و غدد پستان، تولید شیر و زایش، گاوها نیاز به میزان کافی خوراک برای تامین نیازهای انرژی و گلوکز دارند.
ولیکن به علت عدم مصرف کافی خوراک و کاهش حجم شکمبه، تعادل منفی انرژی میتواند ایجاد شود. در این شرایط گاوها از چربی بدن استفاده میکنند، بنابراین میزان زیاد NEFA وارد کبد میشود.
سه اتفاق می تواند در مورد NEFA رخ دهد:
1-اکسیداسیون برای تولید انرژی
2-تولید مجدد چربی
3-کتوز
در گاوهای شیری، فعالیت لیپوپروتئین لیپاز و استراز کبدی که چربی را میشکنند عموما کم است، و بنابراین نمیتواند بطور موثری تجمع چربی در کبد را از بین ببرند.
در همان زمان، میزان VLDL ترشح شده توسط گاو خیلی بالا است، و چربی ها نمیتوانند در زمان مناسب به خارج از کبد منتقل شوند که منجر به تجمع چربی در کبد میشود.
علاوه بر این، کبد چرب بر عملکرد طبیعی کبد تاثیر میگذارد، و باعث میشود تا کتونها نتوانند به بیرون در زمان مناسب منتقل شوند، که منجر به کتوز میشود. این علتی است که چرا کبد چرب و کتوز همزمان رخ میدهد.
اسیدهای صفراوی سلامت کبد را تقویت می کنند و تولید شیر را افزایش میدهند:
اسیدهای صفراوی دارای فعالیت های مختلف بیولوژیکی هستند که میتوانند برای تضمین سلامت کبد گاو استفاده شوند.
1-اولا، آنها فشار روی کبد را کم میکنند، بنابراین NEFA و پیش سازهای گلوکز میتوانند در زمان مناسب به انرژی تبدیل شوند، که مشکل تعادل منفی انرژی را حل میکند.
زمانیکه کبد سالم است، گاوهای شیری میتوانند بیشتر بخورند و مواد مغذی را از خوراک بهتر جذب کنند و قابلیت هضم آنها افزایش یابد. در نتیجه تولید شیر افزایش مییابد.
2-دوما، اسیدهای صفراوی باعث میشوند تا هپاتوسیت هاVLDL ترشح کنند و برای جلوگیری از تجمع زیاد چربی در کبد، چربی ذخیره شده در کبد را در زمان مناسب منتقل کنند.
3-سوما، زمانیکه فشار روی کبد کم شد، کتونها به خارج منتقل میشوند که از گسترش کتوز جلوگیری میکند. بعد از استفاده از اسیدهای صفراوی متابولیسم مواد مغذی و کبد بهبود مییابد.
گروه علمی شرکت آگرین تک