تاثیر چربی محافظت شده در شکمبه بر متوقف کردن واکنش های منفی تولیدی در اوایل زایش گاوهای هلشتاین تحقیق شد. 300 گاو هلشتاین چند شکم (647 کیلو وزن بدن و 90 روز شیردهی) بطور تصادفی در سه بهاربند فری استال (100 گاو در هر بهاربند) قرار گرفتند و برای 90 روز به تیمارها اختصاص داده شدند به صورت زیر: 1- جیره کنترل بدون چربی(CTL) 2- نمک کلسیمی اسید پالمیتیک 3 درصد(CaFA) ، و 3- اسیدهای چرب پالمیتیک 5/2 درصد (FFA). گاوها جیره کاملا مخلوط مصرف کردند که 58 درصد کنسانتره 42 درصد علوفه داشت. گاوهای مصرف کننده اسیدهای چرب پالمیتیک نسبت به جیره نمک کلسیمی اسید پالمیتیک و جیره شاهد به ترتیب ماده خشک و نمره بدنی بالاتر داشتند. علاوه بر این، در گاوهای مصرف کننده جیره اسیدهای چرب پالمیتیک وزن بدن در 30 روز اول و نمره بدنی در 60 روز اول شیردهی کاهش کمتری یافت و قابلیت هضم چربی و NDF را افزایش دادند. غلظت تری گلیسرید، کلسترول و گلوکز در خون گاوهای مصرف کننده اسیدهای چرب پالمیتیک نسبت به سایر جیره ها بیشتر بود، بین روزهای 4 و 30 شیردهی، در حالیکه غلظت NEFA، BHBA و کتون ادراری برای گاوهایی که نمک کلسیمی اسید پالمیتیک خورده بودند کمتر بود. در مقایسه با جیره شاهد، دو جیره دارای چربی تولید شیر و میزان چربی شیر را در روزهای 4 تا 30 شیردهی افزایش دادند. تغذیه اسیدهای چرب پالمیتیک در مقایسه با نمک کلسیمی اسید پالمیتیک کارایی خوراک را به میزان 9/8 درصد بین روزهای 31 تا 60 شیردهی بهبود بخشید. افزودن چربی غنی از اسید پالمیتیک به گاوهای هلشتاین تولید شیر و درصد چربی را افزایش داد و اثرات منفی بیماری های متابولیکی در اوایل زایش را کاهش داد.
تغذیه طولانی مدت چربی حاوی پالمیتیک به گاوهای هلشتاین چند شکم به دلیل افزایش تولید شیر، میزان چربی، و تولید شیر تصحیح شده و کارایی خوراک در 90 روز شیردهی سود زیادی دارد. علاوه بر این، اسیدهای چرب پالمیتیک قابلیت هضم فیبر و بهبود وزن بدن و نمره بدنی گاوها را در اوایل زایش افزایش داد و به کاهش اثرات منفی بیماری های متابولیک کمک کرد. تحقیقات بیشتر برای بررسی تاثیر غلظت متفاوت از اسید پالمیتیک بر واکنش های تولیدی و تولید مثلی و اقتصادی تحت شرایط تجاری مزرعه باید انجام شود.
گروه علمی شرکت اگرین تک
